Pyhäjärvi

Pirkkalan alueen vesistöistä sen maisemaa hallitsee Pyhäjärvi, joka on tunnettu monipuolisesta virkistyskäytöstään ja -reitistöistään. Järveä kiertää erityisesti pyöräilyyn ihanteellisesti soveltuva Pyhäjärvireitti, jolla on viisi runkoreittiä ja näiden ympärille rakennettuja matkailumahdollisuuksia.

Pirkkalan alueella näitä reittejä polkiessa kannattaa poiketa ainakin historiallisella Tursiannotkon muinaisjäännösalueella ja Reipin museoalueella. Modernimpaa Pirkkalan rantamaisemaa edustaa 2010-luvulla valmistunut Pikku-Venetsian asuinalue, jonka rannoilta aukeaa upeat näkymät Pyhäjärven selälle.

Pyhäjärven Pirkkalan puoleisissa rantamaisemissa voit viettää aikaa muun muassa veneilyn, uinnin, saunomisen ja kalastuksen merkeissä. Pyhäjärvellä liikennöi laivayhtiö Hopealinjat Oy, joka järjestää Pirkkalan Muinaismarkkinoiden aikaan viikinkiaiheisia, opastettuja teemaristeilyjä.


Sikojoki

Sikojoki on hitaasti virtaavan veden ja mosaiikkimaisten piirteidensä ansiosta monimuotoinen luontokohde ja elinympäristö useille kasvi-, hyönteis- ja lintulajeille. Lintubongauksen, luontoretkeilyn ja kalastuksen lisäksi Sikojoella voi harrastaa myös kajakkimelontaa. Esimerkiksi Varalan urheiluopisto järjestää kesäisin Sikojoelle suuntautuvia melontaretkiä. Sikojoen lintutornilla on nuotiopaikka, jossa voi viettää tunnelmallisen levähdyshetken erilaisten ulkoaktiviteettien lomassa.


Kalastus

Pirkkalassa on useita kalastukseen soveltuvia vesistöjä. Näistä suurin, Pyhäjärvi, on kalaisa järvi, johon on istutettu runsaasti eri kalalajeja, kuten siikoja, taimenia ja lohia. Pyhäjärven lisäksi kalastaminen on mahdollista mm. Pirkkalan kuntakeskuksessa sijaitsevan Vähäjärven maisemissa.

Oletko kiinnostunut kalastuksesta Pirkkalan alueella? Tutustu kunnan kalatalousalueen kalastus- ja ravustuslupiin.


Veneily, melonta ja kirkkovenesoutu

Pirkkalan vene- ja laituripaikat

Pirkkalan Pursiseura ry

Kesäaikaan Pirkkalassa on mahdollisuus päästä aidon kirkkoveneen kyytiin. Kunta ja seurakunta järjestävät kirkkoveneretkiä Pyhäjärvellä ja Vähäjärvellä. Mukana soutamassa on aina kokenut perämies.

Pirkkalan seurakunnan järjestämät kirkkovenesoudut


Saunat

Pirkkalassa on yksi yleinen sauna ja useita tilaussaunoja erilaisiin kokous- ja virkistystarkoituksiin. Reipin saunan löylyistä pääsee nauttimaan sekä yleisillä saunavuoroilla että vuokraamalla sen omaan käyttöönsä. Rantaniityn juhlatalon sauna ja Pirkkalan jäähallin sauna lämpiävät ainoastaan tilauksesta. Näiden lisäksi Pirkkalasta löytyy Kranstolpan leirikeskuksen rantasauna, jota ei vuokrata yksityishenkilöille.

Pirkkalan yleiset ja tilaussaunat


Uimarannat ja talviuintipaikat

Pirkkalan virallisia, ylläpidettäviä uimarantoja ovat Kurikanvainio, Turri, Rantaniitty, Loukonlahti ja Reippi. Näistä kahdessa viimeksi mainitussa on myös talviuintimahdollisuus.

Pirkkalan uimarannat ja talviuintipaikat