Vetovoimainen kunta

Pirkkalan kunta sijaitsee Pirkanmaalla, Tampereen kaupunkiseudulla. Tilastojen mukaan Pirkkala on Suomen vetovoimaisin kunta, jonka asukasluku on viimeisten vuosien aikana kasvanut nopeimmin suhteessa väkilukuun. Ikärakenteeltaan nuoressa kunnassa asuu paljon lapsiperheitä, ja väestö on maan neljänneksi koulutetuinta.

Pirkkalasta on erinomaiset liikenneyhteydet eri puolille maata. Kunnan kautta kulkee valtatie 3, joka johtaa Helsingistä Tampereen kautta Vaasaan. Lisäksi kunnan alueella sijaitsee Tampere-Pirkkalan lentokenttä. Pirkkalan naapurikuntia ovat Nokia, Tampere, Lempäälä ja Vesilahti.


Tärkeitä tunnuslukuja 

Perustamisvuosi: 1922
Asukkaita: 20 091 (31.8.2021)
Asukastiheys: 246 asukasta / maa-km2
Pinta-ala: 104,4 km2, josta maata 81,43 km2
Rantaviivan pituus: 72 km
Tuloveroprosentti: 20,5
Työttömyysaste: 6,1 % (TE-palvelut 29.10.2021)
Etäisyydet: Tampere 10 km, Helsinki 181 km, Turku 157 km, Jyväskylä 162 km.

Esitteet ja julkaisut -sivulta löydät lisää tilastotietoa ja tietoa kunnan hallinnosta ja palveluista.


Ystävyyskunnat 

Pirkkalan ystävyyskunnat ovat Solna Ruotsissa, Ski Norjassa sekä Gladsaxe Tanskassa. Lue lisää ystävyyskunnista.


Rikas muinaishistoria 

Pirkkala on vanha emäpitäjä, johon kuului varhaisella keskiajalla noin puolet nykyisestä Pirkanmaasta. Pirkkalan Tursiannotkossa on tehty merkittäviä muinaislöytöjä kivi- ja rautakaudelta. Kuuluisimpia niistä ovat luulusikka, keihäänkärki, Suomen ensimmäiset luiset nuolenkärjet sekä Suomen vanhin sauna (kiukaallisen rakennuksen jäänteet). Lue lisää Pirkkalan historiasta ja muinaislöydöistä.

Pirkkalassa järjestetään vuosittain Muinaismarkkinat, jotka ammentavat aiheensa kunnan rikkaasta muinaishistoriasta. Tutustu Pirkkalan Muinaismarkkinoihin.


Kaupan ja liikenteen solmukohta 

Pirkkalan vetovoimatekijöitä ovat keskeinen sijainti, kaupunkiseudun kehätie ja lentokenttä, jonka läheisyydessä sijaitsee merkittävä ilmailualan koulutuskeskus (Tredu, Patria). Tulevaisuuden hankkeita ovat mm. läntinen rata, Puskiaisten moottoritie ja kakkoskehä. 

Pirkkalan kehätien varren yritysalueiden tonttikauppa käy vilkkaana. Tällä hetkellä lähes kaikki tontit on myyty tai varattu. Myös työpaikkojen  kasvuvauhdissa Pirkkala on Suomen kärkikuntia.


Paljon tekemistä vapaa-ajalla 

Pirkkalassa on kauniit viheralueet, puhtaat vesistöt ja pitkä rantaviiva. Liikkujalle Pirkkalasta löytyvät muun muassa golfkenttä, jäähalli, tenniskentät, salibandy-ulkokenttä, erinomaiset juoksu- ja pyöräilyreitit, frisbeegolf-metsärata ja skeittiparkki. Tutustu liikuntamahdollisuuksiin.

Kulttuuria edustavat muun muassa Pirkkalan muinaismarkkinat, kuvataiteen näyttelytila Galleria 2, veistospuisto, Reipin vanha maalaismiljöö kotieläimineen ja  Pirkkalankylän kulttuuripolku. Lue lisää Pirkkalan kulttuuritarjonnasta.